Avdeling Akershusmuseet Etablert 1999, 16. årgang Nasjonalt senter for tegning og ytringsfrihet

Avistegnernes Hus 14. november – 31. desember

«Avistegnernes Årskavalkade»

Året 2015 ebber ut og i tradisjonens tro inviterer Avistegnernes Hus til utstillingen «Avistegnernes Årskavalkade»

Året 2015 ebber ut og tradisjonen tro inviterer Avistegnernes Hus til utstillingen «Avistegnernes Årskavalkade».

Vi feirer Aftenpostens tegner Inge Grødums runde år på etterskudd og gir ham en stor plass i utstillingen.
Salg av originaler.

Ellers blir det en mønstring av politiske  tegnere som særlig har viet mennesker på flukt stor oppmerksomhet.

Forøvrig spenner temaene vidt: Politikere i posisjon og opposisjon, miljøspørsmål, den digitale virkeligheten, internasjonale kriger og konflikter….

Åpning lørdag 14. november kl 14.00

Se utstillingsside | Se utstillingskalender

Avistegnernes Hus 14. november – 31. desember

Jan-Kåre Øien – «Tegninger i Hytt & Pine»

Med denne utstillingen ønsker Jan-Kåre Øien å markere 40 år som billedkunstner. Han er født i Trondhjem i 1950 og bosatt i Drøbak siden 1967. Fra 1975 har han arbeidet som tegner, grafiker og bokillustratør. Mer enn hundre bøker har han rukket å illustrere, og av disse er 30 billedbøker for barn. Ved de fem siste billedbøkene er han også ansvarlig for både tekst og tegning. Mange av bøkene er oversatt til flere språk, b.la. Punjabi, tysk, dansk og svensk.

Jan-Kåre Øien, om det å «bli» tegner: Jeg husker tilbake til den gangen jeg satt på fanget til min morfar. Han tegnet harepuser. Morfar var billedkunstner og skiltmalemester i Trondheim. Jeg var fem år, og så med stor undring på hvordan han tegnet de store ørene og værhårene på harepusen – og bak treet lurte det en skummel rev! Dette bildet har jeg «båret» med meg gjennom livet som illustratør. Jeg tror det var akkurat da, på fanget til morfar i Trondheim i 1955, at jeg ble tegner. Motto: Alt kan tegnes!

Velkommen til en oppdagelsesferd blant Jan-Kåre Øiens streker, i Avistegnernes Hus, Drøbak. Etter åpningen feirer vi Jan-Kåres 40 år som tegner med mat og drikke.

Utstillingsåpning lørdag 14. november kl. 14.00.

Dette er en salgsutstilling.

Se utstillingsside | Se utstillingskalender

Galleri Oscarsborg 9. april – 31. desember

Ragnvald Blix og Per Krohg
«Verdenskrigenes norske avistegnere»

Ragnvald Blix (1882-1958), en av norges fremste avistegnere, huskes særlig for sin tegning av Quisling på besøk hos Hitler, der navnet Quisling ble synonymt for forræder. Blix tegnet i eksil i Sverige under annen verdenskrig under navnet Stig Höök i Gøteborgs Handels & Sjøfartstidning. Tegningene fikk stor betydning for opinionen i Sverige og ikke minst for motstandsbevegelsene både i Danmark og Norge. I Norge ble mange av tegningene brukt som forsider i motstandsbevegelsens blad «Håndslag». Etter krigen ga Blix selv ut heftet «De fem årene» som utstillingen bygger. Han sa selv at alle disse kjeltringer; Himmler, Göring og Hitler var aldeles deilige å tegne.

Per Krohg (1889-1962), sønn av Christian og Oda Krohg, var kunstutdannet og bodde store deler av livet i Paris. I 1916, under første verdenskrig deltok han i den norske Skiløperambulansen ved fronten i Vogesene. Foruten at han var en anerkjent billedkunster, tegnet han også for aviser. Under første verdenskrig leverte han ukentlige kommentartegninger til Tidens tegn/Verdens Gang. I heftet «Krigens Ansikt» vises et utvalg av disse, som også utstillingen bygger på. Under annen verdenskrig ble han fengslet og satt først på Grini. Der foreleste han om kunst for medfangene. Senere kom han på tvangsarbeid for tyskerne i Kvænangen i Troms.

Utstillingsåpning torsdag 9. april kl. 11.00.
Fra 6. juni fortsetter utstillingen i Kommandantboligen/Forsvarets Hus.

Se utstillingsside | Se utstillingskalender

Avistegnernes Hus | Lindtruppbakken 1 | 1440 Drøbak | Tlf. galleri 66 93 66 32/465 41 160 | post@avistegnerne.no

Kopiering av materiale fra avistegnerneshus.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Redaktør: Helge G. Simonsen. Sidene er uviklet av Appliss